Maisto produktų transportavimas: reikia ypatingo pasirengimo

Greitai gendančių produktų transportavimas reikalauja ypatingo vežėjo pasirengimo. Nepakanka įsigyti refrižeratorių ar autošaldytuvą. Tenka įrodyti, kad jis atitinka temperatūros sąlygas, numatytas gabenti greitai gendančius produktus. Transporto priemonės kontroliuojamos prieš pradedant naudoti ir kas šešerius metus. Kad transporto priemonė yra sertifikuota, patvirtina prie jos tvirtinama atitinkama lentelė su užrašu „ATP“ („Aproved for transport of perishable foodstuffs“ – Leidžiama vežti greitai gendančius produktus), sertfikato galiojimo terminu, transporto priemonės skiriamaisiais ženklais ir pan. Vairuotojas turi būti baigęs privalomus kursus ir išmanyti maisto produktų sanitarijos ir higienos normas bei temperatūrinius režimus, kurie užkerta kelią patogenų vienuose ar kituose maisto produktuose dauginimąsi. Nuolat turi būti kontroliuojamas ir pats transportavimo procesas.

Maisto produktų transportavimas reglamentuojamas tarptautinių dokumentų (pirmiausia ATP susitarimo), kurie perkelti ir į nacionalinius dokumentus, higienos normų ir kt. Kaip vežėjai laikosi nustatytų reikalavimų, kontroliuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei kiti pareigūnai. Juk nuo to, kaip laikomi ir gabenami temperatūrai jautrūs maisto produktai, priklauso ne tik jų maistinė vertė, bet ir vartotojų sveikata.

Perkraunant produktus ir juos transportuojant išlaikyti tokią temperatūrą, kad maisto produktai išliktų saugūs, vežėjams yra tikras iššūkis. Tačiau šiandien profesionalai turi galimybę šaldymo grandinę kontroliuoti visuose jos tarpsniuose, iki pat žemiausios produktų tiekimo grandies. Kai kurių procesų metu, tam tikroje krovinio dalyje, yra leistinas trumpas maisto produktų paviršiaus temperatūros pakilimas, bet ne daugiau kaip 3 laipsniais.

Primename kai kurių šaldytų produktų transportavimo temperatūrą: valgomieji ledai – ne mažiau kaip 20° C, šaldyta žuvis, žuvies produktai – 18° C, kiti šaldyti maisto produktai – 12° C šaltyje. Atvėsintų produktų gabenimo sąlygos: subproduktai – 3° C, sviestas – 6° C, šviežias ar pasterizuotas pienas (gabenant ne ilgiau kaip 48 val.) – 4° C, mėsos produktai – 6° C temperatūroje.

Greitai gendančius maisto produktus gabenant nedideliais atstumais, šalies viduje, taikomi švelnesni reikalavimai.

Tags: ,