Greitai gendančių maisto produktų transportavimas

siepmannH / pixelio.de

Amerikiečių verslininkas Tomas Muras rado būdą, kaip ilgai trunkančios kelionės metu iki Vašingtono nugabenti nepakitusios kokybės sviestą. Tam sumanus vyras iš plonų plieno lakštų išlankstė talpyklą, ją aptraukė triušių kailiukais, patalpino į specialią vonią iš kedro ir užbėrė ledu. Savo išradimą, šaldytuvo prototipą, verslininkas pavadino refrižeratoriumi. Tai buvo 1803 metai.

Refrižeratoriaus terminas išliko ir šiandien plačiai naudojamas, tačiau įrengimas patyrė neįtikėtinus kokybinius pokyčius. Gerokai išplėtota ir pati maisto produktų transportavimo dideliais atstumais idėja. Dėl to maistiniai ledai, pienas, žuvis, mėsa bei kiti greitai gendantys produktai šiandien gali būti saugiai transportuojami tūkstančius kilometrų.

Greitai gendančiais vadinami švieži, atvėsinti, šaldyti arba sušaldyti maisto produktai, kuriems laikyti ir gabenti, siekiant užtikrinti jų saugumą ir atitikimą teisės norminių aktų reikalavimams, reikalinga tam tikra temperatūra. Šių produktų gabenimą reglamentuoja nacionaliniai ir tarptautiniai teisės aktai. Pagrindinis dokumentas – Europos vidaus transporto komisijos 1970 m. Ženevoje paskelbtas susitarimas dėl greitai gendančių maisto produktų tarptautinio gabenimo ir tokiam gabenimui naudojamų specialių transporto priemonių, arba tiesiog ATP susitarimas (angl. – Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs on the Special Equipment to be Used for such Carriage). Antai sviestą ar pasterizuotą pieną leidžiama transportuoti ne aukštesnėje nei 6 laipsnių, šviežią atšaldytą paukštieną – 4 laipsnių, o šaldytą mėsą ar žuvį – minus 18 laipsnių temperatūroje.

Izoliuotos transporto priemonės atitikimą reikalavimams patvirtina ATP sertifikatas, o vairuotojui privalu baigti atitinkamus kvalifikacijos kursus.

Pagal ATP susitarimą, refrižeratoriai skirstomi į šešias klases ir, esant 30 laipsnių aplinkos temperatūrai, viduje užtikrina tam tikrą žemesnę temperatūrą. A, B, C klasės refrižeratoriai palaiko nuo +12 iki 0 (A), -10 (B), -20 (C) laipsnių, o kitų klasių refrižeratoriai – nuolatinę temperatūrą: +2 (D), -10 (E), -20 (F).

Valstybinės kelių transporto inspekcijos duomenimis, Lietuvos vežėjai vis noriau imasi šios specifinės srities – greitai gendančių maisto produktų gabenimo tarptautiniais keliais. 2001 m. Lietuvos vežėjams buvo išduoti vos 163, 2002 m. – 433, o praėjusiais metais – netgi 2108 ATP sertifikatai.

Panašūs straipsniai:

ATP sertifikatai – greitai gendančių maisto produktų transportavimas

 

Tags: , , , ,