Skystų maisto produktų transportavimo ypatumai

Skystų maisto produktų transportavimo ypatumai

Skystų maisto produktų transportavimo ypatumai

Skystų maisto produktų transportavimas yra krovinių gabenimo sritis, reikalaujanti ne tik specialaus transporto, bet ir  specialaus pasiruošimo. Tai sritis, susijusi su vartotojų sveikata, todėl atitinkamai reglamentuojama ne tik vežėjams taikomų bendrų teisės aktų, bet ir higienos normų, papildomų nacionalinių bei tarptautinių dokumentų. Vienas svarbiausių yra 1971 m. Ženevoje pasirašytas Susitarimas dėl greitai gendančių maisto produktų tarptautinio gabenimo ir tokiam gabenimui naudojamų specialių transporto priemonių (ATP).

Skysti maisto produktai – žaliavinis pienas, aliejus, mineralinis vanduo ir kt. – transportuojami nerūdijančio plieno cisternomis. Sovietmečiu naudotos aliuminio lydinio cisternos neatitinka higienos reikalavimų: dėl sąlyčio su šiuo metalo lydiniu maisto produktai oksiduojasi. Šio trūkumo neturi nerūdijančio plieno talpyklos. Cisternos, kuriomis transportuojami maisto produktai, negali būti naudojamos kitokiems kroviniams. Jos privalo atitikti tam tikrus reikalavimus, todėl yra sertifikuojamos, atitinkamai ženklinamos lipdukais „Tik maisto produktams“. Prieš kiekvieną pakrovimą cisternos plaunamos bei dezinfekuojamos paisant griežtų reikalavimų. Specialių žinių reikia ir vairuotojams.

Skystų maisto produktų transportavimo kategorijoje neabejotinas lyderis yra žaliavinis pienas. Būtent jam pervežti gaminamos autocisternos – pienvežiai; jie sėkmingai pritaikomi ir kitiems skystiems maisto produktams transportuoti. Šiuolaikiniai pienvežiai taip termoizoliuoti, kad net 35 laipsnių karštyje atvėsintas pienas saugiai gali būti gabenamas dešimt valandų, išlieka nepakitusios kokybės. Lietuvos pieno perdirbimo įmonių pienvežiai pasiekia ne tik iš tolimiausius šalies kampelius, bet ir Latviją, Estiją. Pienvežis su priekaba gali pervežti 23 t. Siekiant išvengti teliūskavimo, kuris kenkia produkto kokybei ir kelia grėsmę transportavimo saugumui, cisternos yra padalytos sekcijomis. Pradžioje užpildoma viena sekcija, paskui kita, o galiausiai – trečioji. Šiuolaikinės cisternos užtikrina visais atžvilgiais saugų skystų maisto produktų transportavimą.

Panašūs straipsniai:

 

Tags: ,